Dé webdesigntrends voor 2019

Na jaren van minimalistisch en eenvoudig design zie je nu ineens hele andere trends opkomen in design-land. Waarbij het “vroeger” nog allemaal strak, wit en modern moest zijn mag er nu veel meer kleur en humor in een webdesign zitten. Je ziet dit niet alleen in het webdesign maar eigenlijk binnen alle takken binnen de ontwerp wereld. Denk aan interieur design waarbij de vrolijke bloemige behangetjes en gekleurde velvet meubels ook niet meer weg te denken zijn. Dat belooft dus een vrolijk en kleurrijk jaar te worden!

Trend 1: Lelijk is het nieuwe mooi

Ooit gehoord van de trend brutal webdesign? Nee? Nou bij deze! Dit jaar kan je er niet meer omheen. Either you love it or you hate it! Denk aan de gabbers in de jaren ’90. Trainingspakken in pasteltinten en contrasterende, fluorescerende biezen. Lelijk? Nee, juist niet! Dit is het nieuwe hip! Wat houdt dit dan precies in hoor ik je afvragen. Wat dacht je van kleuren die vloeken bij elkaar, geen uitlijning, express “mislukte” foto’s en halve tekeningen. Dit in combinatie met een webdesign uit het Windows 3.11 tijdperk en de Brutal trend is compleet. Foute, blauw-onderstreepte links en tekstmarkering behoren hiertoe. #backtothefuture

Trend 2: Doei uitlijnen, hallo a-symmetrie!

Netjes en recht uitgelijnd webdesign? Dat is zó ouderwets! Tegenwoordig mogen we allemaal buiten de lijntjes kleuren, graag zelfs! Want zeg nou zelf, hoe saai is het om altijd binnen de lijntjes te kleuren! Wat we vroeger editorial design noemden is nu ook niet meer. Alle kanten op kunnen scrollen, dat is wat we willen. Veel witruimte en de verschillende elementen mogen vanuit alle kanten opspringen. Alles kan, alles mag… Zolang het maar niet braaf is!

Trend 3: Lak hebben aan webdesign?

Buiten al het gekleurde en humoristische geweld lijken er ook nog websites te zijn die het wat rustiger aandoen. Vooral als we kijken naar de mobiele websites zien we dit terug. Denk hierbij aan Twitter en Instagram. Simpele pagina’s met veel wit en af en toe een paar “standaard” iconen. That’s it. Simple as that. Want in een tijd van zoveel chaos en prikkels is een pagina die rust uitstraalt ook wel eens fijn toch?!

Trend 4: Kleur: pasteltinten met felle randjes

Qua kleurtrends zie je opnieuw dat brutal webdesign de overhand heeft. Waar je dan aan moet denken? Haal jezelf een happy hardcore feestje voor de geest, Paul Elstak achter de draaitafel en alle feestgangers in Australian trainingspakken. Juist ja, pasteltinten met een fel biesje.

Trend 5: Dramatische en scheve typografie

Als we naar de typografie kijken kunnen we in 2019 ‘alles behalve normaal’ verwachten. Geen functionaliteit maar opvallende, in-your-face lettertypes. Ook hier zien we weer: weg met de braafheid!

Trend 6: Datavisualisatie

Visueel maken helpt bij veel mensen om zaken beter te kunnen begrijpen. Dat is bij dataverzameling niet anders. Het lijkt er soms op of alles tegenwoordig uit data bestaat. Een grote data soep waar je je weg in moet zien te vinden. Ingewikkeld? Nee hoor! Niet als je het visueel maakt. Dit kan door pijlen, taartpunten of lijntjes toe te voegen. Ineens is een vaag verhaal helder en overtuigend. Dat willen we toch allemaal!

Trend 7: Beweeglijke UI-animatie

Beweging wordt steeds belangrijker in de webdesign wereld. In lijn met de wederopstanding van de GIF’jes, denk aan de GIF functie op WhatsApp, worden ook steeds meer elementen op websites beweeglijker dan ooit. En nee, niet dat middeleeuwse neerploffen van de elementen maar subtiele, precieze bewegingen. Leuk want op deze manier krijg je op jouw actie direct een reactie!

Trend 8: Video in plaats van afbeeldingen

We blijven nog even hangen in de beweeglijke trend. Bewegend beeld zegt zoveel meer dan stilstaand beeld. Video is hip en happening dus! Let wel op, bewegend beeld moet niet afleiden! Bij binnenkomst op een website wil je niet doodgegooid worden met reclamespotjes. Video’s zijn cool maar ze moeten wel ondersteunend zijn of ter illustratie van tekst.

Trend 9: The power of art

Standaard stockfoto’s, daar hebben we het helemaal mee gehad! Handwerk, dat is wat we willen zien! Kunst, maar dan online. Geen olieverf op doek of geboetseerde kleiwerken maar kunst op de computer. Authenticiteit is wat momenteel de klok slaat. Dus, doei vieze kleren en handen, hallo milieuvriendelijke computer kunst!

Trend 10: Spatje hier, spatje daar

Zie jij ze ook steeds vaker voorbij komen, korrelige foto’s en afbeeldingen? Wij ook! Spatjes, in allerlei vormen en kleuren. Het is trending, dit zogenaamde gebruik van grain texture. Ze doen denken aan vroeger, aan gezeefdrukte posters. Dat is dan ook precies wat voor feeling er met deze trend bereikt wordt: terug in de tijd en doe maar lekker retro!

Reageren?

Wij vinden het leuk om te weten wat anderen van onze berichten vinden dus wees niet bang om te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *