Echtheid werkt echt.

In het woud van websites en templates is het steeds belangrijker om niet te verdwijnen in de massa. Het zijn er zoveel! Het aantal sites en beschikbare tools en templates om sites te maken, zorgen voor een enorm aanbod en een enorme aanwas van “concurrentie”. Het is dus nu en zeker in de toekomst (met een groter aanbod aan sites) erg belangrijk jezelf te onderscheiden.

Zorg ervoor dat je opvalt en desnoods je nek uitsteekt, dat je de bezoeker van je site visueel naar binnen trekt. Een keuze om wel of niet op een site te blijven wordt in 3 seconden(!!) gemaakt. En als het niet is wat de bezoeker ervan verwacht, is het “op naar de volgende” en ben je die potentiële klant kwijt.

 

Budget

We zijn ons er terdege van bewust dat een site laten ontwerpen geld kost. Een ontwerper zal naar iedere pagina moeten kijken. En dat zijn er vaak veel. Naast het feit dat we een website tegenwoordig ontwerpen en ontwikkelen met de mobiele versie als uitgangspunt (in één van mijn volgende blogs meer daarover), zal er ook gekeken moeten worden naar minimaal de tablet en desktop versie van de site. Vaak zelfs nog 1 of 2 extra tussenstappen, zodat je iedere pagina 4 of 5 keer onder de ontwerp-loep neemt. Dit zorgt ervoor dat echt alle pagina’s uniek zijn en de vormgeving naadloos aansluit bij de rest van je huisstijl. Je uitstraling is op al je uitingen gelijk, je bent consistent in je vorm en taal. Redenen genoeg, denken wij, om toch te kiezen voor die extra uitgave om de site ECHT te laten ontwerpen.

Templates in overvloed. Wat je zeker niet moet doen!

Wanneer je er voor kiest om toch een template te gebruiken, kies dan geen template uit je default palet. Steek tijd in het zoeken van een mooie, goed werkend (bekijk de live-demos) en goed ondersteunde template. Snel de meest gebruikte of makkelijkste template inzetten zorgt ervoor dat je in de categorie “huis tuin en keuken sites” valt. Een site die iedereen die net begint aan webdesign gebruikt. En dat is te zien, je haalt ze er zo uit.

Gebruik maken van templates kent echter nog een groter nadeel. Je bent niet onderscheidend! De kans is heel reëel dat wanneer je een mooie template of tool met default pagina’s hebt gevonden, iemand anders deze waarschijnlijk ook al heeft gevonden en zelfs al heeft ingezet. Dikke kans dat die sites dus heel veel op elkaar lijken. Logo vervangen, kleur aanpassen en een nieuwe site is geboren. Dat mag, maar ben je er dan wel van bewust dat het niet visueel onderscheidend is in een markt die juist heel erg snel en visueel wordt beoordeeld!

Wij zetten voor onze klanten ook echt wel ooit templates in (als het budget een uniek design niet toelaat, maar men wel snel wil vernieuwen of budgetvriendelijk een responsive site wil), maar altijd met bovenstaand verhaal erbij. Wij kiezen dan meestal voor een betaalde template, met goede support van de ontwikkelaar, want gaan werken in de template van een ander brengt je vaak verder van huis dan gewenst!

Reageren?

Wij vinden het leuk om te weten wat anderen van onze berichten vinden dus wees niet bang om te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *