Nieuwe wetgeving betaalmethoden

Het is tegenwoordig super makkelijk om via internet al je spullen te bestellen. Je kan allerlei betalingsmethoden selecteren en binnen een klik heb je je favoriete spullen in huis. Heb jij een webshop? Dan is dit nieuws wellicht interessant voor je!

Per 19 februari 2019 is er een wetswijziging doorgevoerd in Nederland en in de rest van de EU. Deze hernieuwde wetgeving gaat over betaalinstellingen en andere partijen die betaaldiensten verlenen. Deze wetgeving heet de PSD2-richtlijn.

Wat houdt de PSD2-richtlijn in?

De PSD2-richtlijn houdt een toeslagenverbod in, dit betekent dat webwinkels en andere bedrijven geen toeslagen meer mogen berekenen voor debitcardbetalingen. Deze zogenaamde debitcardbetalingen gebeuren nu via betaalmethodes zoals iDEAL, Bancontact, Giropay, Sofort, EPS en nog veel meer. Ook creditcardbetalingen, zoals creditcards van MasterCard en Visa, vallen hieronder. Voorheen moest er vaak een toeslag van 2% betaald worden als je op deze manier wilde betalen. Dat mag nu, volgens de nieuwe richtlijn, dus niet meer!

Wanneer geldt deze PSD2-richtlijn precies?

De PSD2-richtlijn gaat niet áltijd op. De richtlijn is opgesteld voor lidstaten van de EU. De begunstigden, de ondernemers dus, mogen geen toeslag meer vragen voor de debitcardbetalingen. Dit geldt wel alleen als zowel de bank van de ondernemer als de bank van de consument binnen de EU gevestigd is. Als dit niet het geval is en de bank is buiten de Eurozone gevestigd, dan ben je niet gebonden aan deze wet. Daarnaast is er ook een uitzondering voor creditcard betalingen met bijvoorbeeld American Express en Diners Club. Voor deze betalingsmethoden mogen nog wel toeslagen doorberekend worden aan de consument. 

Geldt dit voor alle betalingsmethoden?

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om je online aankopen te betalen dan alleen debitcardbetalingen. Denk aan achteraf betalen methoden zoals Klarna en AfterPay of de betalingsmethode PayPal. Voor deze betalingsmethoden mogen nog wel toeslagen berekend worden. Hier zit wel een maximum aan, deze toeslagen mogen namelijk nooit hoger zijn dan de daadwerkelijke kosten. 

Reageren?

Wij vinden het leuk om te weten wat anderen van onze berichten vinden dus wees niet bang om te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *