Standaard template of op maat gemaakt template?

Kies je voor een bestaand of op maat gemaakt template bij de ontwikkeling van je nieuwe website? WEBBER biedt beide aan, maar adviseert wat het beste bij jou past!

Bij het opzetten van een nieuwe website, heb je de keuze uit een bestaand template downloaden óf een webdesign laten ontwerpen. Dit ontwerp laat je vervolgens omzetten naar een op maat gemaakt template. Als webdesignbureau zijn we voorstander van op maat gemaakt design en template maar we moeten toegeven dat “standaard” templates de nodige voordelen bieden.

Bestaande templates

Voor de bekende CMS-en; Joomla, WordPress en Drupal zijn letterlijk honderdduizenden templates te downloaden. Sommige zijn gratis, andere betaald. Deze templates bezitten een vaste vormgeving waarvan een logo of soms een kleur is aan te passen. Vind je een standaard template dat bij jouw wensen past, dan is er geen snellere manier om een website online te krijgen. Bij zowel Joomla, Drupal als WordPress kun je het template via het CMS uploaden, installeren en activeren.

En wat verder?

Je bent er dan nog niet helemaal want de voorbeeld websites die men laat zien met de standaard templates zijn gevuld met mooie demo content die de standaard template goed tot zijn recht laten komen. Maar bij jouw website is er geen demo content, laat staan content die precies past of in lijn is met de template. Het is dus belangrijk dat je hier kritisch naar kijkt.

Standaard templates zijn met name ideaal voor starters, bloggers of organisaties die snel sub-websites willen opzetten. Zo zetten we geregeld basis websites op met standaard templates voor klanten die een hardloopwedstrijd of golfevenement organiseren. Een voordeel voor bloggers en starters is dat ze meteen up and running zijn.

De nadelen van standaard templates:

  • Je kunt het template niet aanpassen. Het beperkt zich tot het aanpassen van een logo en misschien een kleur – mits de template bouwer hier de mogelijkheid voor ingebouwd heeft.
  • Je bent tijd kwijt met het aanpassen van je content om te zorgen dat deze in het template goed uitkomt.
  • Je website is niet uniek. Dat hoeft niet erg te zijn maar hou er rekening mee dat er duizenden websites op het Internet staan met dezelfde vormgeving als jouw website.

Voordelen standaard templates:

  • Je bent snel online.
  • De kosten zijn minimaal. Sommige templates zijn gratis of kosten enkele tientjes.

Een op maat gemaakt webdesign en template

Een webdesigner ontwerpt hierbij een nieuwe op maat gemaakte look&feel voor jouw website. Deze wordt vervolgens omgezet naar een template. Je kunt het design helemaal naar wens maken en ervoor zorgen dat het perfect past bij de organisatie, de doelgroep, de content en het doel van de website.

Het ontwerpen van een goed webdesign vereist inlevingsvermogen en kennis van zaken als bezoekersgedrag, usability, vindbaarheid, conversie, internet marketing en natuurlijk het CMS dat uiteindelijk gebruikt wordt. De webdesigner kan bij al deze elementen rekening houden met de specifieke situatie. Zijn er call to actions? Zo ja welke? Wat is het ideale navigatiepad van de doelgroep? Hoe kunnen landingspagina’s worden geoptimaliseerd, voor nog meer bezoekers?

Een eigen op maat gemaakt webdesign en template zijn dan ook met name bestemd voor organisaties die van deze voordelen willen genieten en het geen probleem vinden experts in te huren voor het ontwerpen en ontwikkelen van een op maat gemaakt webdesign en template.

Nadelen van een op maat gemaakt webdesign

  • Voor een op maat gemaakt ontwerp en template ben je in Nederland toch al snel een paar duizend euro kwijt.
  • Het proces kost tijd. Denk aan enkele weken tot maanden.

De voordelen

  • Aansluiting bij de huisstijl, doelgroep en gewenste uitstraling van de organisatie.
  • De content komt beter tot zijn recht omdat het design zich aanpast aan de content en niet andersom.
  • Het design kan de bezoeker sturen of begeleiden. Naar bijvoorbeeld call to actions zoals het aanmelden voor een nieuwsbrief, een account aanmaken of een whitepaper downloaden. Zijn er fouten in het template dan kun je direct bij de bouwer van de template terecht voor hulp.

Op zoek naar een nieuw design of template voor je website? Advies nodig in de keuze? Bij WEBBER hebben we ervaring met het bouwen van websites en helpen we u graag met het maken van de juiste keuze.

Bel nu Mail nu

Reageren?

Wij vinden het leuk om te weten wat anderen van onze berichten vinden dus wees niet bang om te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *