Surfen! Yeah! Maar met welke plank?

Een nieuwe browser is onlangs geboren. En niet zomaar een. Edge, met als werktitel “Spartan”, is het nieuwe paradepaardje van Microsoft. En dat werd tijd! Alle Internet Explorer versies die ooit geleefd hebben, en nog overigens, hebben al menig developer gek gemaakt.

Standaarden.

Het is Microsoft gelukt om keer op keer af te wijken van de standaarden die we met elkaar hebben vastgelegd. Wellicht dat W3C je iets zegt? Dat is de club die vastlegt hoe HTML code moet werken en hoe het in je webbrowser getoond moet worden. Internet Explorer van Microsoft heeft daar eigenlijk altijd van afgeweken, of ze hebben het nooit voor elkaar gekregen. Dat laat ik even in het midden.

Engine.

Een webbrowser maakt onderliggend gebruik van code wat in basis in veel gevallen gelijk is. De motor van de browser dus. Deze motor bepaalt voor een heel groot deel hoe HTML geïnterpreteerd moet worden. Zo’n motor heet bijvoorbeeld “Trident” (in het geval van Internet Explorer), “Gecko” (FireFox) of “Webkit” (Chrome en Safari). Liefst zien we dus dat overal dezelfde motor in ligt of in ieder geval eentje met dezelfde specificaties en dito prestaties. Trident is zeg maar een motor die te lang stil heeft gestaan, niet door is ontwikkeld. Gelukkig zijn ze met nieuwe browser goed op weg.

Skin.

Zoals je al kan lezen hierboven zijn browsers onder de motorkap redelijk gelijk. De Schil waar in de engine getoond wordt is bij iedere browser wel weer anders. Ze hebben allemaal hun eigen “Skin” welke ook weer kan zijn voorzien van extra functies. Dat laatste bepaalt vaak waarom mensen kiezen voor het gebruik van een bepaalde browser.

Variatie.

Er is variatie genoeg in browserland. Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari zijn wel de bekendste, maar er zijn er nog veel meer. Ooit gehoord van Camino, Epic, Bento, Skyfire, Netscape of Chromium? Allemaal gebaseerd op een egine naar keuze. Als je het leuk vindt, onder aan het blog heb ik een verwijzing staan naar Wikipedia waar de complete lijst uit de doeken wordt gedaan.

Rendering.

Een van de belangrijkste eigenschappen van een browser vind ik de render capaciteit. Hoe worden lettertjes en afbeeldingen getoond. Open maar eens een site in Internet Explorer en zet er diezelfde site naast in bv. Safari. Kijk dan even goed naar de site en je ziet wat ik bedoel. Internet Explorer is veel “rafelliger”, geen mooie scherpe randen, geen mooie anti-aliased kantjes. Ik weet het, ook het Operating Systeem heeft hier mee te maken, maar er zijn behoorlijke verschillen voor als je er goed op let. 🙂

Usability.

De hierboven omschreven “Skin” bepaald voor het grootste deel de gebruikers ervaring. Hoe gebruiksvriendelijk is je browser. Deze usability is erg belangrijk voor de keuze van een browser. Hierin ligt voor mij als ontwerper de grootste link met het ontwerp van een website. Daarbij moet je altijd voor ogen houden hoe de gebruiker de site zal ervaren. Staan alle knoppen op een logische plek, zijn ze precies groot genoeg, goed ondersteunend i.p.v. overheersend etc. Voor een browser, of ieder ander stukje software, is dit ook allemaal zaken van belang.

Google.

De browser van Google is Chrome. Deze wordt zeer regelmatig geüpdate. Kijk voor de grap maar eens welke versie je hebt. Dat gaat iets verder dan 1, 2, 3, etc. 🙂 Wat me zelf een beetje tegenhoudt is dat Google alles vastlegt. Ik zal hier in een van mijn volgende blogs nog wat meer over vertellen. Chrome, en dus ook Google, weet alles wat in je browser doet. Je kan de instellingen wel aanpassen en extra plugins installeren om het wat beter dicht te zetten, maar ik blijf wantrouwend. Het is overigens wel een prettige browser om mee te surfen.

De conclusie is dus dat het aanbod aan planken groot is, en dat de afweging voor het gebruik vooral ligt in de details. Snelheid, rendering, extra functionaliteit zijn daarbij de belangrijkste afwegingen.

Meer weten over Browsers en Engines? Lees dan even hier doorheen.

Reageren?

Wij vinden het leuk om te weten wat anderen van onze berichten vinden dus wees niet bang om te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *