Wat is er nieuw in WordPress 5.0?

Op 7 december 2018 is WordPress 5.0 uitgegeven! Deze versie van het veelgebruikte programma heeft even op zich laten wachten, maar is er dan uiteindelijk toch! In deze blog laten we je zien wat er veranderd is.

Waarom eerst deze blog lezen voordat je update?

In WordPress 5.0 is voor het eerst gebruik gemaakt van de nieuwe editor Gutenberg. Deze editor vervangt de bestaande WordPress editor. Dit is van grote invloed op het werken met WordPress.

Wat kan er nu wel wat eerst niet kon, zul je je misschien afvragen? Nou; wat eerst in de standaard editor niet kon, kan nu wel: je blog berichten op een normale manier opmaken!

Omdat dit eerst nooit kon, weken velen uit naar professional page builders. Dit kan nu nog steeds want Gutenberg gaat nog niet zo ver als deze professionele page builders. Echter, Gutenberg is een grote stap in de goede richting wat betreft de opmaak van jouw blogs!

Wat is Gutenberg dan?

De nieuwe editor werkt met zogenaamde blokken, die je onder maar ook naast elkaar kunt plaatsen. De werking is vrij voor de hand liggend. Het is alleen even wennen! Een ander opvallend detail aan deze versie is dat de Nederlandse vertaling gewoon nog niet af is. Hopelijk wordt dit probleem snel opgelost!

Er zijn momenteel al een aantal verschillende standaard blokken beschikbaar in de nieuwe WordPress. Met deze blokken kun je al heel wat doen maar de verwachting is dat plugin bouwers het aantal mogelijkheden betreffende deze blokken snel zal gaan uitbreiden.

Zijn er nog meer nieuwe dingen in WordPress 5.0?

Eigenlijk is er verder niet heel veel veranderd. Door de invloed die Gutenberg heeft op deze nieuwe versie is er bewust voor gekozen verder niet heel veel te wijzigen.

Moet ik nou wel of niet updaten naar versie 5.0?

Dit is een afweging die je als bedrijf zijnde moet maken. Aan de ene kant ben je wellicht nieuwsgierig naar de nieuwe mogelijkheden maar aan de andere kant wil je de huidige website misschien niet zomaar plat gooien? Om deze reden raden wij je aan om aan de slag te gaan in een kopie testomgeving van je website. Op deze manier kun je van alle plugins en je theme de nieuwste versie installeren en vervolgens testen of alles nog steeds even goed draait. Neem de tijd om tests uit te voeren, op den duur moet je een keer over maar haast je niet! Zo voorkom je onnodige fouten.

Maar… Ik heb een support contract voor WordPress lopen bij WEBBER?

Geen probleem! Ga vooral niet zelf updaten. Wij van WEBBER helpen je graag en nemen deze last natuurlijk uit handen. Neem contact met ons op en dan gaan we samen om de tafel zitten om de mogelijkheden te bespreken.

#WEBBERmagic

Reageren?

Wij vinden het leuk om te weten wat anderen van onze berichten vinden dus wees niet bang om te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *