Wat is nu een headless CMS? En wat zijn de voordelen hiervan?

Heb jij ooit van een headless Content Management Systeem (CMS) gehoord? En weet je wat het betekent? Het is een systeem dat enkel dient als  een content opslagplaats. Door middel van bijvoorbeeld de ingebouwde REST API maakt een headless CMS zijn content toegankelijk voor weergave op elk apparaat, zonder een ingebouwde front-end of presentatielaag. 

Websites worden vaak opgebouwd in een CMS. WordPress is het bekendste CMS. Dit CMS is handig om content steeds te kunnen blijven aanpassen op je website.

Het front-end gedeelte staat hierbij voor het design en alles wat je als gebruiker op de webpagina’s ziet.

De back-end staat voor de instellingen van de site en de content zoals teksten, plaatjes, pagina’s en formulier inzendingen. Normaal gesproken zitten de front-end en back-end samen in één systeem op hetzelfde domein.

In een headless CMS is dit niet meer het geval. Artikelen kunnen naast de bijbehorende website hiermee ook op mobiele apps worden geplaatst. Dit gebeurt allemaal door middel van de zogenoemde API-koppeling. Doordat de content los van de publicatielaag kan worden opgeslagen is het dus mogelijk om die via allerlei verschillende kanalen te publiceren. Elk kanaal kan dan zijn eigen unieke presentatie tonen. 

Content dat je via de API uit het CMS haalt kan dus door andere software gepresenteerd worden. Het grote voordeel hiervan is dat je bijvoorbeeld aan de front-end de website heel snel kan inladen door middel van een caching laag. Tijdens het navigeren ondervind je dan als gebruiker nauwelijks laadtijden wat weer ten goede komt van de performance en Google Web Vitals scores.

Het gebruik van een headless CMS heeft dus veel voordelen, namelijk;

  • Eén plek voor content wat je kan publiceren naar verschillende kanalen
  • Enkel de bronnen gebruiken die je op dat moment als gebruiker nodig hebt.
  • Flexibiliteit van presenteren van content
  • Combineren van content op basis van het soort kanaal
  • Specifieke targetting voor verschillende kanalen

Wil jij hier nu ook gebruik van gaan maken? Dan kunnen wij van WEBBER jou daarmee helpen! Je kunt ons gewoon bellen 040-2368010. We bijten, meestal niet 😉

Reageren?

Wij vinden het leuk om te weten wat anderen van onze berichten vinden dus wees niet bang om te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *